Kivi je bobičasto voće, koje je iznutra zelene boje i sadrži sitne crne koštice, dok je spoljni deo maslinaste do braon boje. Celopkupan plod je jestiv, ukoliko vam ne smeta kora. Ona sadrži obilje vitamina, antioksidante, vlakana. Sam plod je najbolje konzumirati sirov, ali jako je ukusan i u kašama, voćnim salatama i smutijima. Sadrži vitamin C, kao i vitamine A i E, a odličan je izvor vlakana i kalijuma.
Kao voće koje sadrži malo kalorija, može se koristiti svakodnevno. Sadrži neophodne proteine i masti, i ima važnu ulogu u održavanju zdravog imunog sistema. Sam plod obiluje karotenoidima koji imaju fenomenalne efekte na zdravlje ljudi. Lutein, beta karoten i zeaksantin, mogu pomoći u zaštiti od određenih bolesti. Konzumiranje ovog voća može pomoći u smanjenju faktora rizika od srčanih oboljenja, kao i kod regulisanja povišenog krvnog pritiska.
Pomoć kod raznih tegoba
Prosečan plod kivija sadrži dva puta veću količinu vitamina C od pomorandže, za koje se smatra da poseduju mnoštvo ovog vitamina. U sebi krije folnu kiselinu, koja pomaže kod stvaranja crvenih i belih krvnih zrnaca, kao i antitela koja su zadužena za odbranu od infekcija. Dobar je za digestivni trakt i obezbeđuje bolje varenje. Kivi će vam obezbediti bolje raspoloženje i napuniće vas pozitivnom energijom. Ukoliko jedete ovo voće jedan sat pred spavanje, zaspaćete brzo, a vaš san će trajati duže.
Kivi smanjuje nivo triglicerida u krvi, i to čak za 15 %. Vlakna iz ploda će vas osloboditi nakupljenih toksina u organizmu. Serotonin, poznat kao hormon sreće, nalazi se u ovom preukusnom voću. Tako da ukoliko uvrstite ovo voće u svakodnevnu ishranu, učinićete dobro za svoje zdravlje, jer on pomaže i u regulisanju apetita. Tako da može biti odličan saveznik u borbi sa suvišnim kilogramima.
Kivi i njegova neželjena dejstva
Pored brojnih blagodeti po zdravlje, kivi može imati i mnoga neželjenja dejstva. Nije poželjno jesti ga u većim količinama, već konzumirajte 2 – 3 ploda dnevno. Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja. Mogu se pojaviti alergijske reakcije nakon konzumiranja kivija. Ukoliko pojedete veću količinu ovog voća, može se pojaviti otok. Takođe, mogu se pojaviti astma, osip, koprivnjača, kao i iritacija usta. Oralni alergijski sindrom uključuje oticanje usana i jezika, a mogu se pojaviti i peckanje i svrab u usnoj duplji. Velike količine ovog voća mogu naštetiti pankreasu, jer mogu promeniti nivo triglicerida u krvi.
Ako ste veliki ljubitelj ovog zelenog voća, i ako ga svakodnevno jedete u većim količinama, možete oboleti od dermatitisa. Dermatitis je kožni poremećaj, i jako je bitno ukoliko zapazite promenu na koži da odmah posetite lekara, kako biste na vreme sprečili njegovo širenje. Jedno od neželjenih dejstava jeste pojava dijareje, povraćanje i mučnina. Takođe, velike količine mogu prouzrokovati nesvestice, kao i teškoće pri gutanju. Ukoliko čekate bebu, ili dojite bebu, posavetujte se sa lekarom koju količinu biste smeli da unesete, a da ne narušite svoje zdravlje. Ovo voće ima antigljivično dejstvo i može dovesti do zavisnosti, ukoliko se koristi sa ostalim lekovima protiv gljivica. Povećava šanse za krvarenjem jer je poznat kao razređivač krvi. Zato ga ne uzimajte sa ostalim lekovima, koji se koriste kao razređivači krvi.
Za još korisnih informacija, pratite naš portal beograd365.rs.