Ukoliko dan započinjete radno sa svim predstojećim obavezama koje morate izvršiti u određenom roku, nameće se pitanje nadoknade energije. Osećaj umora i dovoljne neispavanosti tokom noći, možete ublažiti nešto jačom dozom kafe ili espresso napitkom. Kafa u svom sastavu sadrži kofein odgovoran za buđenje nervnih receptora, aktivaciju moždanih vijuga a time i bolju koncentraciju.
Radna sposobnost u prvim satima aktivnog rada, zavisi od količine dostupne energije odnosno endorfina i dopamina u ćelijama mozga. Veoma je važno podsticanje hormona sreće koji će daljom produkcijom uticati na koncentraciju i opšte raspoloženje organizma. U zavisnosti od tipa kafenog napitka, postoje brojni ukusi ali je gorčina svakog od njih značajna za raspoznavanje kvalitetnog ukusa.
Iskoristite pogodnosti kućnog kafe aparata
U kućnim uslovima možete napraviti podjednako dobar kratak kafeni napitak odnosno šoljicu espressa, sve uz pomoć aparata za kafu. Pogodnost malog kafe aparata opisana je uvek dostupnim izvorom kofeina, dobrom penom u kontrolisanim uslovima i izborom sadržajnih kapsula.
Neophodno je pravilno održavanje kućnog kafe aparata, sve sa ciljem dobijanja kvalitetnog ukusa i čistog sadržaja kafe. Važan je odabir zrna odnosno proces finog mlevenja kroz ručno sito aparata. Mlevenjem se zrna kafe dovode u stanje potpunog iskorišćenja, čime se dobija gusta pena karakteristična za espresso napitak.
Uz aparat za kafu sledite odabir kvalitetnih kapsula
Procesom kuvanja kafe neophodno je doziranje jedne male kašičice fino mlevenog zrna dok je espresso napitak rezervisan za jednokratke odnosno instant kapsule. Postoji veliki izbor ukusa kapsula za aparat za kafu, počev od primesa čokolade, mlečnih napitaka i voćnih nijansi. U osnovi espressa bez obzira na dodatak samih kapsula upravo je specifična gorčina.
Prema tipu kafe aparata sledite odabir sadržajnih kapsula. Većina kapsula sa različitom aromom kafe, potpuno odgovara svakom tipu aparata. Važan je način pripreme, pritisak i količina vrele vode koja se propušta kroz filter, kako bi stepen iskorišćenja i sadržajnost pene bili potpuni. Ukoliko ste ljubitelj kafe sa mlekom, odaberite postojeće kapsule u kojima se nalaze male doze mleka u vidu fino mlevenog praha.
Ukus espresso napitka direktno zavisi od aroma koje same kapsule sadrže. Najčešće se kombinuje aroma vanile, cimeta ili čak meda. Uz aromu sledi dodatak šećera, ukoliko već izrađene kapsule ne sadrže proste zaslađivače.
Kremasta tekstura espresso napitka
Uz aromu kafe naredna stavka jeste kremasta tekstura kojom se espresso napitak posebno izdvaja od drugih. Osnovni simbol reskog ukusa espressa, opisan je dostupnom penom odnosno gustinom gotove kafe. Od tipa zrna i načina pripreme kafe, zavisiće stepen iskorišćenja odnosno sadržaj guste pene.
Aroma je posebno važna u isticanju kafenog napitka, odnosno specifičan ukus i miris toplog napitka. Pena treba biti gusta odnosno po konzistenciji slična toploj čokoladnoj masi. Uz espresso i kremastu teksturu, služe se male čokoladice ili bombone sa pojačivačima ukusa.
Gorak ukus espresso napitka ublažava se sadržajem masnih zrna, što dalje definiše produkciju i laganu pripremu kafe. Najšire korišćena zrna kafe jesu Arabica i Robusta, čijom se mešavinom u određenom procentualnom sastavu definiše gustina gotovog napitka.
Aparat za espresso mora imati specifične pripremne uslove
Turska kafa kao klasičan i veoma pristupačan napitak, ima jedinstvenu razliku u načinu pripreme i temperaturnim uslovima sa vremenom ekstrakcije. Boja gotovog espressa uz gustinu pene opisuju kvalitet zrna i ublažavanje prepoznatljivog gorkog ukusa. Veoma je važno poštovanje sadržajne gramaže i pritiska koji se propušta kroz fino mlevena zrna kafe u situ.
Serviranje espresso napitka je dalja ključna stavka kvalitetmnog napitka, dobrog ukusa i potpunog ugođaja ispijanja. Šoljicu za espresso morate dobro zagrejati, kako bi se sadržaj kafe potpuno aromatizovao a pena bila nešto deblje konzistencije. Važno je vreme potpune ekstrakcije, što direktno zavisi od pritiska vodene pare odnosno dostupnih bari.
Ukoliko servirate hladniju šoljicu od samog napitka, moguće je pojačano dejstvo kiselosti i reskog ukusa kafe. Ukoliko ste ljubitelji espresso napitka, savetuje se konzumiranje toplog napitka uz kocku potpuno gorke crne čokolade.
Kombinujte dodatak mleka uz gotov espresso proizvod
Mnogi će gotov kafeni napitak ispijati bez dodatnih aroma, zaslađivača ili mlečnih napitaka. Ipak, najčešće se kao poseban dodatak fino guste teksture dodaje slatka pavlaka ili mlečna formula. Mleko će nekima ublažiti kiseli ukus i probuditi lepotu potpunog ukusa. Mleko se može dodavati kao hladno radi razblaženja ili već zagrejano radi efektivnog razvoja pene.
Ukoliko dodajete mleko u kafu, imajte na umu postojeći sadržaj laktoze pri čemu nije neophodna dodatna upotreba zaslađivača. Uz espresso se najčešće služi žuti šećer ili stevija kao prirodan zaslađivač. Doziranje mleka je proizvoljno i može biti obogaćeno ukusom čokolade ili vanile. Veoma se lepo slaže aroma cimeta ili meda uz espresso napitak. Kafa sa mlekom je pravi izbor za ljubitelje blago slatkastog ukusa, čijim se sadržajem ublažava reska kiselost.